Samlings LP med Nya Vågen / Punkmusik.

 I valet av samlings-LP har vi haft den målsättningen att ta med sådant material som innehåller udda singel låtar eller låtar som inte finns med på ordinarie LP-skivor. Det är fråga om ett urval eftersom det finns alltför många samlings-LP för att ta upp dem alla. "Stiff" får inleda eftersom de har så många samlingsplattor utgivna men lite senare kommer det mer STIFF-plattor att redovisas.

Akron 5. GET 3
På denna LP-skiva vars omslag luktar gummi om man skrapar på det med nageln, finns det musik från gummistaden Akron. För den stora massa skivköpare är det fråga om okända artister. De mest kända här är "Jane Aire & Belvederes" och "Raguel Sweet". Övriga artister är inte så framgångsrika men för det inte mindre intressanta, "Bizarros", "Chi Pig", "Idiots Convention", "Rubber City", "Rebels", "Sniper", "Terraplane", "lm Huey" och "Waitresses". Sådana plattor som denna fyller en viktig funktion då det kan vara svårt för mindre grupper att producera sig på LP eftersom materialet inte räcker till. Dessutom kan dessa samlings-LP ofta ge grupperna en knuff framåt genom den reklam som skivan ger. Det är mycket blandad musik utan direkta punkinslag, mera låter det som den amerikanska varianten av rock.

Be Stiff tour 5. ODD 2 1979
Lene Lovich, Mickey Jupp, Wreckless Eric, Raguel Sweet och Jona Lewie framför här en och samma låt i sin egna personliga tolkningar. "Be Stiff" skrevs och spelades in av "Devo" först. Alla dessa versioner är mycket olika, W. Eric till exempel lägger in lite av Jimi Hendrix "Purple Haze" i sin version, Raguel Sweet framför en Country version och Mickey Jupp får fram en bluesversion ("I woke up this morning and my baby said be stiff"). Rolig men mycket svår att skaffa, man måste ha en biljett från deras turné 1978 för att få köpa den. Tråkigt för det är en av de roligaste skivor som kommit ut inom nya vågen.

A bunch of Stiffs S. SEEZ 2 1977
Denna LP-skiva innehåller både utgivet och outgivet material. Kända låtar som Wreckless Erics "Whole wide world" och Elvis Costellos "Less than zero" blandas med okända som t.ex. Dave Edmunds "Jo jo gunne" och "The Takeaways" "Food". Den sistnämnda gruppen består av: Sean Tyla, Larry äallis, Nick Lowe, Dave Edaunds och en sångare som hålls hemlig då han tillhör ett annat bolag. Graham Parkers "Back to school days" finns också med trots att den inte finns upptecknad på omslaget. En väl blandad LP från Stiff som nu har blivit en raritet.

Cant start dancin' S. SOUNDS 3 1978
Denna plattan påminner om "Heroes & Cowards" i sin blandning av kända artister. Men är inte på långa vägar lika bra, detta verkar mera till att vara en reklam-LP för de fem nya LP-skivor som släpptes i samma veva. Medverkar gör Ian Dury, Mickey Jupp, Jona Lewie, Wreckless Eric, Raguel Sweet, Lene Lovich och "The Rumor". Endast för samlare.

Declaration of independence S. YANK 2 1980
En samling amerikanska grupper som tidigare bara funnits på egna små etiketter har nu samlats här till en bra LP-skiva. En del av grupperna har fått sitt genombrott efter denna plattan, bland annat "Pylon" och Ronnia Lane. En bra och blandad nya vågen från USA.

The fabulously late stiff dance club (not to mention in store) record sampler... with apologies to radio. What. S. WON 1 1980
Med det längsta namn vi någonsin skådat på en LP- skiva visar här Stiff sin vanliga galna humor. Jona Lewie, Feelies, Plasmatics, Ian Dury, "Any Trouble" och Desmond Dekker medverkar på denna LP-skiva med ett bra urval låtar. En rekommendabel LP-skiva med alltför långt namn och alltför kort speltid.

Heroes & Cowards S. SEWL 1000 1978
En Italiensk samlingsplatta vars material tidigare gett ut på singlar eller LP-skivor. Det är artister som Costello, "Motörhead", "Adverts", Lowe, Dury osv som framför sina mest kända hits. Med så bra material och fina artister kan det inte bli annat än en bra och rekommendabel skiva.

The last compilation... until the next ene S. USE 3 1980
Mycket blandat urval från LP-skivor och singlar av så skilda artister som John Cooper Clarke, "Cure" och "Cockney Rejeets" (råpunk). Trots variationen är det en mycket bra LP-skiva med ett gott helhets intryck. Den japanska versionen av "I think were alone now" med Lene Lovich finns med här.

Start swimming S. SINK 1 1981
Liveinspelning från en turne som en del amerikanska grupper gjorde i feb. 1981. Ljudet är mycket bra och inspelningen skedde i London. Variationen på grupperna lovar en omväxlande platta. "Bongos", "Raybeats", "dB'5", "Bush Tetras" och "Fleshtones" medverkar och "Db's" är den grupp som lyckats bäst även om de alla är på gång att slå igenom.

Stifflivestiffliveatifflives. .." S. CET 1
Musik från en stor turne med det bästa som Stiff kan erbjuda och en inspelning Som samlar allt det goda som finns när det gäller liveuppträdande. Annorlunda versioner, friska tag, glad publik och kraftfulla artister som tycks ha roligt hela tiden. Ian Dury, Mick Lowe, Elvis Costello, Wreckless Eric och Larry "Policecar" Wallis gör alla sina hits utan att pruta på längd eller klass. Skivan slutar med att alla samlas på scen och tillsammans framför de en av nya vågen stora hits "Sex, drugs and rock n roll and chaos". Kaoset fanns inte med på originalversionen utan kom till när alla ville vara med och skapa vinylhistoria.

Train version S. DEAL 1 1978
Materialet på denna plattan kommer från samma LP- skivor som "Cant start dancin"' representerar och är också en promotionplatta. Den kom ut i samband med Stiffartisternas turne som skedde med tåg, därav namnet. Det finns bara utgivet 1.888 ex av denna platta så texten på etiketten är nog sann: "You're extremely lucky to get this you probably dont deserve it." Ett nytryck har sedan släppt med nummer Stiff TRAIN 1.

Hits greatest Stiffs S. FIST 1
Här är samlat material från singlar som är utgångna och som inte går att skaffa. På grund av att den innehåller så mycket baksidesmaterial är den kanske inte så musikaliskt högtstående men den kan ända vara av värde som dokument över många av artisternas tidiga musikaliska karriär. "Caravan man" med Lew Lewis är mycket bra och Lennon/McCartney-låten "Help" med "Damned" kan inte lämna någon oberörd. Speciellt inte dess hastighet... Skivan är också ett dokument över Stiffs tidiga historia och visar mycket tydligt att Stiff från början inte var ett punkbolag utan mera ett pubrock bolag.

Bowing ball from hell - Clone record CLO 11 1980
Amerikansk avantgardistisk nya vågen som är svår att sätta sig in i. David Thomas från "Pere Ubu" medverkar men det gör inte plattan bättre. Om man tycker om denna typ av musik så är plattan intressant och skulle någon älska denna musik sa kan vi tala om att det finns en volym 2 också.

Cash cows Virgin MILK 1 1980
Såldes till priset av en singel. Innehåller en blandning av intressanta artister och artister som behövde lite reklam inför nya LP-skivor, t.ex. Ian Lillan och MIke Didfield. "Kick down the door" med "Professionals" är intressant eftersom den orsakade en stämning och hindrade gruppen att ge ut sin planerade LP-skiva. Även "Cash cows" fick i sin andra upplaga ersätta låten med en ny. Andra kända artister som medverkar är: "Human League", "Xtc", "Public Image Ltd" och "Skids".

Chansons noel Les diague du crépuscule TWI 058 1981
Avantgardiatiak musik blandad med lite grann popmusik. "Cabaret Voltaire", "Tuxedo Moon" och "Durutti Column" är bland de som medverkar på denna julskivan av det mera svåra slaget.

A christmas record ZE record ILPS 7817 1981
Typiska "ZE"-grupper med rytm och sväng i musiken, bland annat medverkar "Was (not was)", Kid Creole och Alan Vega ("Suicide"). Även de övriga artisterna är mycket bra och trots att alla låtarna har julen som tema kan man lätt spela denna platta den hetaste sommardag. Mycket rekommendabel platta som finns i snövit vinyl.

Consert for the people of Kampuchea Atlantic SD 2-7005 1981
En mycket blandad dubbel-LP med både gamla erkända artister som exempelvis Paul McCartney och "Queen" och nya vågen-artister som exempelvis Ian Dury, "Pretenders", Elvis Costello och "Specials". Blandad kvalitet men väl värd att ha om inte annat så för den goda saken skull.

The crap stops here - Rabid record LAST 1 -1980
Rabid records gav ut en mängd singlar som nu är hade klassiska och helt omöjliga att få tag i har här gjort en god gärning genom att samla de bästa på en samlingsplatta. Medverkar gör bl.a. J. C. Clarke, Jilted John, "Nosebleeds", "Slaughter & the Dog" och Ed Banger. Varierad Manchester-rock från 1977.

Cruisin Soundtrac Lorimar JC 36418 -1980
Willy de Ville och John Hlatt är två intressanta artister gör nya låtar på detta soundtrack, i övrigt är det ganska så medioker musik.

Dance craze 2 Tone CHR TT5004 1981
En mycket bra live-LP med de stora ska-artisterna i England. "Specials", "Beat", "Madness", "Selecters" och "Bodysnatchers" medverkar med både kända och okända låtar. Även om de flesta liveutgåvorna är mer eller mindre meningslösa är denna trots allt rekommendabel.

Dindisc 1980 Dindisc DONE 1 1980
Med två-tre låtar var framför "Martha and the Muffins", "Monocrome Set", "Deadringer", "Revillos" och "Orchestral Manouvres I T D" utdrag från redan utgivna LP-skivor. Om man inte har dessa utgåvor är denna LP-skiva en god investering och för samlare kan nämnas att en låt av O.M.I.T.D ("Electricity") är en nyinspelning och inte finns tidigare i denna versionen.

A factory quartet Factory FACT 24 1980 (?)
En dubbel-LP i relieffodral med fyra grupper som spelar på en sida var. Avantgardistisk nya vågen från drömska "Durutti Column" till bröliga "Blurt". En given sak för de som gillar Factorymusik.

The first year plan Fast product EMC 3312 1979
Återutgivning av utgångna singlar av bl.a. "Human League", "Gang of Four", "Scars" och "Mekons". De flesta har inte dessa singlar så plattan fyller sin plats i samlingen trots att allt materialet redan är utgivet tidigare.

The fruit of the original sin Le disgue du crepuscule TWI 835 1981
Mycket avantgardistisk nya vågen som är typisk för detta bolaget och liknande bolag typ "Factory". En dubbel-LP med svår musik med medverkan av bl.a. "Durutti Column" och Peter Jobson från "Skids".

Hick from the sticks Rockburgh records ROC 111 1980
Mängder av mindre kända Manchestergrupper som spelar nya vågen, "Section 25", "Wab.'" och "Medium Medium" är några av de mera kända som medverkar. Skivan fick ett mycket fint mottagande i pressen och den sålde också så bra att den hamnade på listorna. Nu har andra bolag följt efter men inte lyckats få tag på lika bra material och de är inte lika slagkraftiga. Ett måste för samlare av udda nya vågen.

Hope & Anchor front row festival LIVE Warner Bros. K66077 1978
Hope & Anchor är en mycket känd klubb i Islington i London där många grupper har haft sitt genombrott. Det är ett klassiskt ställe att spela och här har man samlat ihop inspelningar med "Stranglers", "Xtc" "999", "Tyla gang", "Dire Straits" och liknande känd och mindre kända grupper. Mycket rock, nya vågen och R&B i en väl blandad kompott. Kan rekommenderas i allra högsta grad.

Greatest hits vol 2 o 3 International record syndicate SP 70800 - 1981
Förutom "Cramps" outgivna "Uranium rock" så är allt materialet utgivet tidigare på singlar och EP-skivor För många är dock denna enda låt en anledning att skaffa plattan, för oss andra samlarematörer så är resten av materialet en anledning att skaffa denna dubbel-LP. Det är en intressant introduktion till ett skivbolags utgivning och det är en mycket genomarbetad sammanställning. Kan rekommenderas.

Jubilee cert X Polydore 2302 079 1978
En av de första punkfilmerna som gjordes hade mycket bra musik och här är det samlat till en fin LP-skiva. "Adam & Ants" framför lite tidiga låtar, Suzy Pinns gör en fantastisk version av "Rule Britannia", Eno spelar lite synt på två låtar, Wayne County har med "Paranoia Paradise" och lite till finns med. Allt lika intressant för en nya vågen-fan.

The label (Sofa) various artists Label TLR LP 0025 1979 (?)
Denna annorlunda platta innehåller bara artister som finns på bolaget Label och de är inte så kända för den breda allmänheten. "Front", "Eater", "Bomber", Dave Coodman, "Cash Pussies", "Drew Blood" och "Triebsmen" tillhör ju knappast de stora artisterna inom nya vågen. Så trots att alla låtarna kommit ut på platta tidigare så kan denna samlings-LP har sitt värde. Musiken är ganska nära råpunken utom den sista låten av "Triebsmen" som är en reggae-dub. Det låter bra men kanske är den svår för oinvigda att ta till sig.
Plattan är speciellt pressad att ge bra ljud, den är i bild-vinyl med en bild (tecknad i färg) på Medusas avhuggna huvud (med blod och ormar och alla attiraljer), i bilden finns metallglans som reflekterar ljuset i olika färger, vissa partier är helt genomskinliga och helt naturligt så är hela skivan självlysande i mörker...

Live at the CBGB's Atlantic SO 2-508 -, 1976
En av de första amerikanska samlingsplattorna som samlar det som senare bli New York nya vågen. Många av de medverkande här fick senare skivkontrakt vilket visar betydelsen av denna dubbel-LP. Medverkar gör bl.a. "Shirts", "Tuff Darts" (Robert Gordon), Mink De Ville. Ruffig rockmusik från CBGB som motsvarar "Hope & Anchor", fast CBGB är mycket större eftersom den ligger i USA. Rekommendabel inte bara för samlare.

Long shots dead certs and odd on favourites Chiswick CH 5 1977
En fortsättning på "Submarine..." (se denna) med samma tryck och samma (nästan) artister. "Motörhead", "Screwdriver" och Johnny Moped är några av de som medverkar till att göra denna uppföljare till en rekommendabel platta.

The London R&B Sessions Albion records DAl 2 1980
En mycket bra live-LP från den kända klubben "Hope & Anchor". Innehåller livad musik med stark anknytning till R&B. "Bishops", "Pirates" och Lew Lewis är några av de som medverkar och höjer stämningen i källarhålet. Musiken svänger ordentligt även för de som händelsevis inte tycker om nya vågen. Kan mycket väl rekommenderas till de som gillar musik som svänger.

Machines Virgin V2177 1980
En bra samlingsplatta med syntlåtar. Här finna med en outgiven låt av "Public Image Ltd" ("Pied Piper") men annars så är det mest utgivet material i övrigt. Gary Numan, John Foxx, "Human League", "O.M.l.T.D." och "Silicon teens" är några som gör plattan till en omväxlande och bra introduktion till syntmusiken.

Max's Kansas City 1976 Ram recordings 1213 1976
Den mest framträdande här är Wayne County som också varit discjockey på denna klubb från 78-talets musikvärld. Han framför tre låtar som inte finns med på någon annan LP-skiva, bl.a. den något obskyra "Cream in my jeans". I övrigt medverkar "Fast", Harry Toledo, "Pere Ubu", Cherry Vanilla, John Collin band och "Suicide". Resultatet är omväxlande och till största delen mycket bra, resten är i alla fall intressant som dokument över den tidiga nya vågen musiken.

Max's Kansas City vol. 2 1977 RAM 2213 1977
Uppföljaren blev inte lika bra som debuten, intensiteten saknas och här medverkar inte heller några blivande stjärnor (åtminstone har vi ännu inte sett några tecken på det). Medverkar gör bl.a. "Brats", "Grand SIam" och "Just Water".

Methods of dance Virgin OVED 5 1981
En LP-skiva fylld med dansmusik med några av de bästa grupper som man kan hitta idag inom syntmusiken. "Heaven 17", "B.E.F." (British Electric Foundation är i princip samma grupp som "Heaven 17"), "DEVO", "D.A.F." (Deutache Amerikanische Freundachaft), "Human league", "Japan", "Magazine", "Simple Minds" och "Fingerprintz" medverkar. Förutom "Human Leagues låt "Do or die dub" är allt materialet redan utgivet tidigare men på så obskyra sätt (kassetter och l2-tums singlar) att plattan ända kan rekommenderas.

Miniatures PIPE 2 -1980
51 små mästerverk presenteras här och de är av ett mycket blandat slag. Quertin Crisa håller ett kort tal om hur han avskyr musik och Pete Seeger framför en snutt ur Beethovens 9. Resten, ytterligare 48 små snuttar, är från hade kända och okända personer. Mer roligt än bra men å andra sidan så är det ju inte så illa att vara rolig heller. Rekommenderas till ombytliga personer.

Moonligh tapes Danceville records DANCE 1 1980
En del Londongrupper med "Members" i spetsen har här samlats till en livs-LP som låter från riktigt bra till hygglig nya vågen. "Scool Bullies" är en pseudonym för "Damned" som också finns med på denna LP-skiva.

New wave Vertigo 6300 902 1977 (?)
En mindre del av materialet på denna utmärkta LP- skiva finns inte utgivet tidigare men större delen är det. Ett fult knep för att få samlare att köpa plattan trots att dom redan har större delen av materialet. Visserligen kan det vara värre och det är när en låt kommer i en ny mixning vilket får alla samlare att öppna börsen. Medverkar här gör "Talkin Heads", Patti Smith, "Dead Boys", "Little Bob Story" och liknande rockiga nya vågen-grupper. Det redan utgivna materialet är mycket bra och plattan kan rekommenderas. Den speglar väl den tidens musik.

Perspectives and distorsion Cherry Red B RED 15 1981
Ny avantgard nya vågen som är ganska omväxlande och framför allt omväxlande. Vi har ännu inte bestämt oss för vad vi skall tycka om denna. Musiken är svår att sätta sig in i men kan nog vid en tids tillvänjning tyckas om. Medverkar gör en hel del okända grupper och delvis kända artister som t.ex. Loll Coxhill, Robert Fripp och Kevin Coyne. Inget av materialet finns tidigare utgivet.

Propaganda A&M AMLE 64786 1979
En del outgivet material och en del livelåtar som inte funnits tidigare i dessa versioner. "Police" gör "Landlord" och "Next to you" på scen och nu mycket populära "Squeeze" framför sin hit "Goodby girl" med den äran. I övrigt är plattan mycket bra, Joe Jackson-fan har en del att se fram emot. Kan rekommenderas till alla nya vågen älskare och till dem som vill se hur Mao spelar gitarr...

Rock againat racism R.A.R 1 LP 1980
Här har en del kända grupper samlats för att slå ett slag mot rasismen. Musiken är bra med kända melodier i annorlunda versioner. Med sådana grupper som t.ex. "Gang of Four", "Members", "Stiff Little Fingers", "Clash" och Elvis Costello kan man bara inte misslyckas. Förutom att plattan är värd att köpa för sin musik har den också sitt värde genom att den kämpar mot rasism.

Rock n roll high school (soundtrac) Sire 6070 1979
En hel sida med "Ramones" borgar för en bra rockplatta men även baksidan är väl värd att ha om man gillar snabb amerikansk rockmusik. Medverkar på baksidan gör bl.a. "Eddie & Hot Rods", Chuck Berry, Alice Cooper och "Bronsville Station". Detta är en pärla bland soundtracken som kan rekommenderas till alla rockfans. "Ramones" enda medley finns med här.

Rock 88 CBS 84172 1980
Lågprisplattor förekommer mer och mer, en LP-skiva säljs till priset av en singel och tanken är att den skall ge reklam för andra skivor. Allt materialet här är alltså släppt tidigare men sammanställningen är så bra gjort med en god blandning av hårda och mjuka låtar att den ändå kan rekommenderas. Musiken är en blandad nya vågen.

The Roxy London WC 2 (jan-apr -77) Harvest SHSP 4869 1977
En klassiker som kan räknas som en av de bästa punkplattorna som kommit ut nånsin. Detta är äkta punk ingen förtäckt hårdrock eller militaristisk monotonism. "Adverts", "Ester", "X-Ray Spex", "Buzzcocks" och Johnny Moped är några av de tidigare grupperna som medverkar till att göra plattan till en spegel av punkens historiska period. Garanterad rekommendabel punkplatta.

Shake to date Albion SHAKE 1 1981
Gamla utgångna EP-skivor och singlar som nu har samlats till en LP för att göra de lyckliga som samlar på tidig amerikansk nya vågen. "Neon boys" som var Tom Verlaines ("Television") första grupp finna med här tillsammans med Richard Hell och en tidig "dB's" plus mycket annat. En omväxlande och varierande platta som fick mycket fint mottagande av pressen.

Promotional album SAM 85 Sire 1980 (???)
En mycket bra promotionaplatta över Sires grupper, d.v.s. amerikansk nya vågen som tyvärr är mycket svår att få tag på. En del nya låtar finns med Richard Hell gör "You gotta loose" och "Ramones" "Carbona not glue" är också med här. Grön vinyl om det kan vara av intresse att veta.

Some bizzare album Bizzare BZLP 1 1981
Syntmusiken behöver kanske lite introduktion och då kan detta kanske komma väl till pass. De mera kända "Soft cell" och "Depeche Mode" finns med bland många andra för att ge oss en trevlig stund med syntpop. Ett plus är att innerfodralet ger lite information om grupperna och deras producenter.

Streets Beggers Banguet BEGA 1 1977
Outgivet material med kända grupper är vi inte bortskämda med men här finns det och med grupper som t.ex. "Members" (hade vid denna tiden inte ens skivkontrakt), "Lurkers", John Cooper Clarke och "Nosebleeds". En historisk platta.

Street to street (a Liverpool album) Open eyes records OE LP 501 1979
Typisk Liverpoolmusik a la nya vågen med kända "Echo & Bunnymen" och "Big In Japan" som förtrupper. Kylig rock i olika variationer som inte är tidigare utgivet. Ett bra exempel på hur musiken lät i Liverpool 1979 och det låter inte längre som "Beatles".

Submarine tracks & Fools gold Chiswick CH 2 1977
Chiswick har gett ut en hel del singlar och EP-skivor som här har samlats till en bra samlingsplatta. Musiken är allt från hårdrock till R&B-rock med så kända grupper som t.ex. "Count Bishops", "Radio Stars", "Gorillas" och "Little Bob Story". En trevlig bra platta.

URGH! a music war A&M SP 6019 1981
En dubbel-LP fylld till bredden av mycket bra livemusik av mycket kända grupper. Variationerna är många och nästan all slags musik inom nya vågen finns med här. "Cramps" ruffiga rockabilly är en sida av musiken och "Pere Ubus" musik (?) den andra. Däremellan finns det 27 andra grupper på plattan som vi gärna vill rekommendera.

Whitmans punk sampler Bang recordings
Den ende icke officiella plattan i samlingshögen, men också en av de bättre. I alla fall om man ser till låtvalet eftersom kvaliteten är mycket skiftande. Här finns samlat "Sex Pistols" första TV-framträdade tillsammans med Patti Smith, Tom Petty, "Talkin Head "Ramones" och många andra. Allt i väldig blandning både vad gäller kvalitet och urval. Kanske lite svår att skaffa.

Wanna buy a bridge? Rough Trade ROUGH US 3 1980
Många singlar som släpptes av Rough Trade släpptes inte i USA där i stället denna LP-skiva kom. Mycket bra men blandad, så blir det ju lätt när det är sammanställningar av singlar som ges ut. En kanonplatta med ett mycket informativt innerfodral.