Min egen släkt skall vara här...

Min egen släkthistoria...


Jag har tittat lite i böcker och anteckningar och pratat lite med folk som tydligen vet mycket mer än jag om min släkt och här skall jag nu försöka att reda ut begreppen lite grann. Finns det folk ute på nätet som har andra kunskaper så vore jag tacksam för mera information om släkten. Jag vet att det ligger lite information om några Aarestrupar på en dansk geneologisida men jag tror inte att dom går att länka samman med dom som finns I mitt stamträd även om jag anar att det finns sammanhörighet nånstans.
 
Men vi börjar från början det vill säga bakifrån…
 
Min farfar hette Tage Aarenstrup och han var smed och hästskötare lite varstans. Bland annat i Ängelholm. Hans far sin tur hette Fritz Julius Hartvig Aarenstrup Och han gifte sig med Carolina Persson och jag vill minnas att det var i småland detta skedde men jag vet som sagt inte. Hartvigs pappa hette Carl Theodor Aarenstrup. Och det var min farfars farfar mer om honom lite senare. Han var gift med Ane Marie Andersen. Nästa generations bakåt är Christen Aarenstrup och Bodil Kirstine Hansen. Än så länge har jag inga uppgifter om dessa så jag skriver nu en lista över manslinjen i min släkt:
 
Tage Aarenstrup - Ester ???
Fritz Julius Hartvig Aarenstrup. - Karolina Persson
Carl Theodor Aarenstrup - Ane Marie Andersen
Christen Aarenstrup.- Bodil Kristine Hansen
Niels Aarenstrup. - Vibeke Scou
Christen Jacobsen Aarenstrup. - Johanne von Staden
Jacob Clemensen Aarenstrup. - Dorethe Pedersdatter Holmsgaard
 
Om vi nu börjar om och reder ut lite problem från slutet. Vem var den nedersta i min lilla ättetavla eller vad det nu heter. Jo, Jacob Clemensen AARESTRUP Föddes förmodligen 1663 och dog den 8 december 1735 i staden Viborg. (Vilket naturligtvis tar bort allt jag sa tidigare om att jag inte visste så mycket men det är sånt som händer i släktforskning nya uppgifter dyker hela tiden upp. Men som sagt jag vet inte nåt om forskning alls jag bara försöker att läsa innantill…) Han var skräddare och gifte sig med Dorothe som var sex år äldre än honom. Giftermålet skedde i Viborgs Gråbrödrakyrka år 1688 den 5 juni. Hur deras liv gestaltade sig vet jag ännu inte men jag kommer kanske på det lite senare. Det började ett krig redan 1675 när Danmark och Norge förklarade Sverige krig. Det kallades av danskarna för "Det Skånska Kriget" eftersom det var menat att Skåne skulle återgå till det landet efter detta krig. Tråkigt nog förlorade danskarna kriget och fick återlämna alla vunna delar av Sverige. Mycket beroende på att parterna hade en fransk medlare som gick på svenskarnas sida. "Inte en by" skulle dom få behålla. Sedan, för att återgå till släkten, ett år efter det att dom hade gift sig 1689, så fick Danmark återlämna ytterligare en del av landet till tyskarna - Slegsvig-Holstein. Och inte nog med detta, brinner Amalienborg så att 170 personer dör. På den tiden brann det lätt bland teatrar eftersom det inte fanns elbelysning, även i London brann de flesta teatrar ner.
Dorothe dog ett halvt år efter Peder den 28 juni 1736. (Nu läste jag vidare och kom fram till att dom hade nio barn. Först så skulle jag ha gissat att dom var barnlösa men det kanske var lite svårt eftersom jag tydligen existerar…)
Nio barn och Mette Aarenstrup var först och rätt snabb också kom samma år som giftermålet så det var väl för att undvika skandal dom gifte sig kan man tänka. Men vem som helst kan ju räkna baklänges så det hjälpte väl inte upp skandalen kan jag tro. Mette växte upp och gifte sig vid 32 års ålder med en herre som hette Christen Andersen Hiörring. Jag har inte några uppgifter om deras liv tillsammans men jag tror mig veta att Mette dog 1732 och blev begravd 3 juli i Viborg. Under denna tid var hon med om hungersnöd och att kungen i Sverige dog och blev ersatt av en som verkligen kunde strida för sin rätt även om han förlorade det mesta han företog sig – Karl den tolfte.
 
Nummer två i barnaskaran är Jens Jacobsen Aarestrup född 4 maj 1691 i Viborg som hann kontemplera sitt liv under 71 år eftersom han dog 1762 den 4 augusti. Han föddes samma år som Sverige och Danmark slöt ett vänskapsförbund baserat på att Nederländerna och England angripit den annars neutrala sjöfarten. Men åter till Jens Jacobsen. Under sin livstid hann han också med att gifta sig med Else Lauridsdotter var födelse är okänd men att hon dog 5 februari 1739 finns nertecknat. Jens tog tydligen studenten ( det står i alla fall "stud." om nu inte detta tyder på hans förmåga att skaffa barn, 9 stycken, så måste det väl vara studenten..) år 1714, teologie kandidatur 1716 och han var färdig präst 1720. Som präst arbetade han fram tills hög ålder år 1753 varpå han njöt sitt otium i nio år. Han måste ha varit engagerad på något vis i striden om Helsingborg då Stenbock avgjorde det sista stora slaget mellan Danmark och Sverige. Även om han inte deltog själv så var han säkerligen medveten om att det var oroliga tider. När kriget var slut var han själv på väg att bestämma sig för att bli präst.
Trea blev Clemens Jacobsen Aarestrup som döptes 16 juni 1695 och gifte sig den 11 december 1726 med en kvinna som hette Sophie Lauridsdtr. "dtr" betyder väl "dotter" kan jag tänka. Hon föddes i Törild år 1692 och dog 1729 den 14 oktober. Inte mycket annat finns antecknat om deras liv och leverne.
Fyran blev en pojke som hette Peder Jacobsen Aarestrup döpt 1700 i Viborg den 3 december och blev begraven den 31 juli 1732. Han var skräddare och hann gifta sig under sitt korta liv med Anne Marie Turisdtr. Möller. De hann få fyra barn innan Peder dog och det sista barnet kom samma åt som fadern försvann. Änkan Anne Marie gifte om sig sedermera med Hans Jensen Rydberg som fick fyra Aarestrupar att ta hand vilket inte kan ha varit det lättaste i livet att göra.
Det femte barnet blev då min anfader Christen Jacobsen Aarestrup och han kom till världen 1703 och blev döpt den 14 april och dog samma dag 60 år senare. Han studerade och tog examen 1724, tog sin filosofie kandidatur 1725 vilket väl var ganska snabbt jobbat. Han blev en "Hører" i Kallundbg. Ett arbete som jag inte känner till alls. Klockare var något som han avancerade till 1741 då han samtidigt blev "Kørdegn" vad det nu kan vara. Lyckligtvis så gifte han sig den 18 december 1736 med Johanna von Staden som var 11 år yngre än honom. Men då hon dog den 19 november 1783 så hade hon överlevt honom med 20 år. Tillsammans fick dom 11 barn. Något att bita i lite senare i detta dokumentet. Vid hans födelse så var rysarna på frammarsch så det fanns säkerligen en ingrodd rädsla för om i Danmark och det var säkerligen många som hoppades att stormakten Sverige skulle besegra dom i ett krig. Samtidigt så var Christen bara sex år när Danmark förklarade Sverige krig och landsteg i Råå. Men det gick ju som sagt inte så bra den gången.
De tre sista barnen finns det inte så mycket fakta om nedskrivet. Nils Jacobsen A, föddes 1705 och döptes 23 september och dog förmodligen 1736. Hans bror Urban Jacobsen Aarestrup Föddes den 18 augusti 1708 och dog ungefär samtidigt som sin bror 1736. Minstingen Anne Margaretha Aarestrup Döptes den 20 november 1710, gifte sig med Jens Carise (1701-1782) som var försångare och sedan slutade hon sitt liv den 28 oktober 1795 i Hyllested.
 
För att nu gå över till släktlinjen igen så fortsätter vi med Christen Jacobsen Aarestrup’s barn vilka var många.
Först var Dorthea som döptes 17 november 1737 och som dog ogift 4 februari 1762 endast 25 åt gammal. Nästa person var Johan Jacob som både föddes och dog samma år 1739 döptes den 31 juli och begravdes 12 augusti. Bättre gick det inte heller för nästa barn som blev Else Margrete Aarestrup som döptes 20 juli 1740 och som begravdes 16 juni 1741.
Nästa kille klarade sig bättre även om han fick ta över ett begagnat namn från en avliden broder: Johan Jacob. Han föddes 28 februari 1742 i Kallundbg, levde fram tills 24 maj 1815 då han dog i Roskilde. Han arbetade som Överförmyndare mellan 1789 till 1795. Gifte sig 26 september 1771 med den då 21- åriga Anne Cathrine. Brönnicke. Anne C dog 1786 (begravd 15 maj) och då gifte Johan Jacob om sig några månader senare den 17 augusti med Anne Kirstine Nielsen född den 17 januari 1764 i Roskilde. Det var rätt snabbt gjort att hitta en 22 år yngre flicka att gifta sig med. Jacob fick 12 barn med de båda fruarna vara två av barnen var "sjelsskøre" och ogifta. Vad som ledde till vad vet jag inte men jag antar att allt hängde samman på ett eller annat sätt.
Den 15 januari föddes nästa syster Else Margrete Aarestrup om henne vet jag bara att hon levde som en änka år 1783.
Johan Henrik Aarestrup kom till världen 23 augusti 1745 och om honom vet vi bara att han är död nu.
Peder Aarestrup kom 16 februari 1747 och han blev tolv år gammal.
Mette Cathr. Aarenstrup levde bara mellan 15 september och 19 oktober 1748. Nästa syster fick överta namnet Mette Cathr. Aarestrup den 5 juni 1750 förhoppningsvis levde hon lite längre men det vet vi inte.
Nu till anfadern. Niels Aarestrup döptes 22 oktober 1751 i Kallundbg och en handskriven notering i boken säger att han dog den 27 januari 1830 men det kan man kanske inte lita helt på. Han var tydligen mjölnare och gifte sig med en kvinna med namnet Vibecke Schou från Fredriksgave. Om dom fick barn kan jag ännu inte se men det fick dom väl kan man tänka eftersom jag fortfarande finns till. Det vore ju lite överraskande att se att en anfader inte fick några barn… Inget finns i alla fall nertecknat i den lilla bok som jag har till förfogande. Man kan se att han fick en syster den 19 oktober 1753 som levde och gifte sig 1797 hela fyrtiofyra år gammal. Sålunda kan man tänka sig att det inte blev så många barn gjorda. 1769 hade Danmark 800.000 innevånare.
Niels Aarestrup fick med all säkerhet ETT barn som hette Christen Aarestrup och som senare i livet skulle hitta en kvinna som hette Bodil Kirstine Hansen. När och var är jag ännu ganska osäker på men att det blev av vet jag för dom fick åtminstone ett barn som var Carl Theodor Aarestrup. Det finns just nu i min samling mycket lite uppgifter om dessa personers födelse och dödsdagar men släktingar till mig uppger att Christen föddes1788 och dog 1834 samt att Bodil föddes 1778 och dog sedermera 1856. Vilket säkerligen stämmer eftersom dom har hämtat information från kyrkböcker i Danmark..
Carl Theodor gifte sig sedermera med en kvinna med namn Ane Marie Andersen och även här fattas jag lite information. Enligt samma släktingar som släktforskat I Danmark så föddes Carls far, Christen, ungefär runt 1788 och om kyrkböckerna stämmer så föddes i så fall Carl själv runt 1822 … Ane Marie föddes 1827 men sen försvinner dom ur historien vilket kan bero på att kyrkböcker hade en tendens att brinna upp när kyrkan brann. Ibland blev det en översvämmning och I detta fallet så tror jag att det var så boken förstördes.
1788 förklarade Danmark krig med Sverige och det gjorde säkerligen den nyblivne fadern lite orolig. Den kan inte ha varit lätt att ha en barnaskara om det blev krig med Sverige igen. Tack och lov så blev det snabbt fred igen och det var väl tur för mig det.
Hartvig födde 1854 I Kerteminde och dog mycket senare I Sverige år 1942 vilket innebar att han blev 88 år en förvånansvärd hög ålder på den tiden . Vilka han syskon var och när dom föddes vet jag inte heller. Alla mina manliga släktingar var säkert inte de första som föddes i barnaskaran. Att Hartvigs födelseplats är Kerteminde har i detta fallet inte så stor betydelse men kan vara intressant om det finns nån som vet var det är…. Vad gäller Hartvigs syskon så var det säkert många av dom också men det enda som jag vet nu är att någon tydligen flyttade till USA och stannade där. Tyvärr så har jag inte en aning om vad som hände denna "tenderfoot" i det stora landet i öster.
 
Hartvig flyttade till småland och skaffade sig en fjälla från Stenbrohult och sedan gifte han sig med henne. En Karolina Persson som tydligen inte hade något emot danskar. Dom fick många barn och det finns kanske inte antecknat men det finns fortfarande personer som minns skaran av barn. Det finns också en del bilder av Hartvig som visar en gammal satt gubbe som sitter bland skaran av barn och barnbarn.
 
Min egen farfar var en av dom.
 
Namnet Aarenstrup stavas på olika vis under tiden som historien går framåt. Från 1751 så kommer det mer en stavning med det där "n"-et i mitten. Innan fanns det inte och det var mera rätt egentligen eftersom namnet är taget från en by som ligger strax under Aalborg. Denna by har inte något i "n" i sitt namn. Varför "n" kom med vet man inte och kan någon ge lite upplysningar vore jag tacksam. I vissa fall har jag sett att min farfar stavade sitt namn "Arenstrupp" och i vissa fall "Aahrenstrup". Det sistnämnda vore ju trevligt att heta för då skulle jag komma först i min telefonkatalog här hemma…
 
Det finns två grenar av familjen Aarestrup som säkerligen hänger samman på något vis men det går inte att överblicka det hela nu och det finns inte så många kvar som kan berätta hur det ligger till. Boken "Stamtavle over Familjen Aarestrup" som trycktes år 1896 har inte heller nån förklaring till det hela. Jag vet inget heller, så det så. Finns det nån som kan sprida ljus över detta så vore jag tacksam.