Förord av Hans Aarenstrup

Boken är alltså "Stamtavle over Familien Aarestrup" från 1899, skriven av Grandjean. Varför han skrev boken och la ner all denna energi att söka släktingar till Aarestrup i Danmarks alla kyrkböcker vat jag inte. Inte heller vet jag vilka som skulle kunna tänka sig köpa boken en gång. Så förfärligt många Aarestrupar fanns det ju inte.

Boken eller rättare sagt häftet för den innehåller bara 35 sidor har inte tålt tiden så väl och alla bladen har gulnat rätt rejält. Vilket i och för sig inte är något fel OM man nu inte skall scanna in texten. Något som jag tyckte skulle vara intressant och då skulle jag ju lätt och enkelt dela med mig av informationen.

Så fel jag hade. Det var inte så lätt att scanna in den eftersom det fanns fläckar och smuts som OCR programmet läste som nya intressanta tecken. Sedan var många av de verkliga tecknen dåligt tryckta och förvandlades till något nytt. Visserligen kan man lära ett program att känna igen vissa bokstäver men om bokstaven inte ens finns med i sinnevärlden så är det kört. Ett kortstecken som man hade då för att markera dödsdatrum går ju inte att få fram nu. Programmet läste detta som ett "t" eller "+" - i bästa fall. Ett ensamt "f" för födelsedatum blev ofta ett "£". Vilket alltså inte innebär att vi var välbärgade engelsmän utan bara att jag misat att rätta det.

Nu har jag lagt ut det som jag fick fram. En del har jag faktiskt rättat till man tror det inte men så är faktiskt fallet. De plus som jag hittat har blivit "død" vilket var den bästa ersättningen till ett kors som jag kunde hitta.

LbNo är ett nummer som står i kanten på sidan och som anger något viktigt. Detta har vållat alla programmen svåra depressioner och Word har avslutats många gånger om. Datamässigt självmord alltså. Så, det som gick att fixa, det fixade jag det som inte gick att fixa - det får vem som helst prova på att fixa. Det är alltså de nummer som står i texten ensamma utan sammanhang. från 1-375 ca. Dom skall vara placerade till höger i kanten.

Behöver jag säga att jag inte är expert på ramfunktionerna i Word?

För att visa hur det ser ut efter inscanning bifogar jag en sida. Som ni ser så har sättaren haft julafton med de olika radavstånden. Eller var det en bajer för mycket...